Aangesloten Studenten Alpen Clubs

Bij de NSAC zijn momenteel de volgende 14 SAC’s aangesloten:

ASAC

De Amsterdamse Studenten Alpen Club is een studentenvereniging die uit zo’n 360 leden bestaat. Binnen de ASAC wordt er op alle niveau’s en in veel gebieden geklommen. Zo klimt de ASAC elke week op maandag in de klimhal en kun je in het voor- en najaar regelmatig met de ASAC klimmen in de echte rotsen in Belgie, Duitsland of Frankrijk. Verder is er regelmatig een borrel en worden er veel etentjes en andere activiteiten georganiseerd, zowel op sportief als sociaal gebied.
Voor meer informatie: ASAC

DSAC

De Delftsche Studenten Alpen Club (DSAC) is een actieve klim en ski verenging met tegen de 300 leden en donateurs. DSAC organiseert het hele jaar door vele activiteiten rondom de bergsport, van klimmen in de Ardennen tot skiën en snowboarden in het voorjaar en van boulderen in Frankrijk tot alpiene tochten in de zomer. Al deze bezigheden vragen, en leveren, een gespierd en fit lichaam. Iedere dinsdag, de vaste klimdag, traint de DSAC in de welbekende klimmuur in Den Haag (Uithof). Heb je nog nooit geklommen of je buiten de piste gewaagd? Dat is geen probleem, want voor alle activiteiten geldt dat ervaring niet noodzakelijk is, voor elk niveau is er plek.
Neem gerust contact op met het bestuur als je een keer mee een weekend weg de bergen in wilt of gewoon een keer mee klimmen in de hal. Voor leden met voldoende ervaring die zelf een keer op stap willen de bergen in om te skiën of te klimmen is het mogelijk om bij de DSAC voor een spotprijs materiaal te huren. De DSAC is een ondervereniging van het Delftsch Studenten Corps.
Voor meer informatie: DSAC

ESAC

De Eindhovense Studenten Alpen Club is één van de grotere studentensportverenigingen van Eindhoven. De ESAC biedt haar leden alles om bergsport te beoefenen: klimactiviteiten, informatie, opleiding en materiaal. De klimactiviteiten bestrijken het hele scala; van sportklimmen in een klimhal via het rotsklimmen in de Belgische rotsen tot het bestijgen van vierduizenders in de Alpen. Daarnaast zijn er ook andere activiteiten zoals trainingen, borrels, tourskitochten, wandelweekenden en nog veel meer!
Voor meer informatie: ESAC

GSAC

De Groninger Studenten Alpenclub is dé actieve studenten-klimvereniging van Groningen met zo’n tweehonderdvijftig leden en donateurs. De GSAC biedt haar leden de mogelijkheid om de klimsport op een veilige, verantwoorde en leuke manier te ontdekken. In het najaar zijn er de introductie-weekenden voor de nieuwe leden. Daarnaast organiseert GSAC het hele voor- en najaar klimweekenden. Met 9 mensen naar België, Duitsland en/of Frankrijk staat garant voor veel klimplezier en gezelligheid. Daarnaast wordt er het hele jaar op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag op de klimmuur geklommen. ’s Zomers wordt er natuurlijk ook geklommen! In de zomermaanden gaan de GSACers naar de alpen- en/of sportklimweek. Dit was de GSAC in vogelvlucht. Daarnaast zijn er natuurlijk borrels, lezingen en opleidingsavonden; is er de Zig-Zag; zijn er T-shirts en fleeces; kun je materiaal huren en kliminstructeur worden, etc, etc…
Voor meer informatie: GSAC

WSAC Ibex

Capra ibex of beter bekend als de steenbok is een buitengewoon goede klimmer. Hoe onherbergzamer het terrein, hoe beter hij zich thuis voelt. Het liefst bevindt hij zich tussen steile sneeuwvelden en loodrechte rotswanden. De Wageningse Studenten Alpen Club Ibex is er voor hen, die zich verwant voelen met deze geboren klimmer. Wil je je grenzen verkennen en verleggen in de bergen, rotsen of de klimhal? Geniet je van lange wandelingen over de Veluwe? Of wil je misschien iets daar tussen in? Dan is er een vereniging voor jou en… dat is Ibex!
Voor meer informatie: IBEX

LSAC

De Leidsche Studenten Alpenclub (LSAC) is een van de oudste studenten alpenclub van nederland. Opgericht in 1924 als een subvereniging van LSV ‘’Minerva’’ is de historie van de LSAC te vinden in verschillende aspecten in het Nederlands alpinisme, waaronder de oprichting van de NSAC. Na een korte inactieve periode van de LSAC is er sinds 2019 weer een bestuur. De LSAC klimt op dinsdagen in klimmuur HS en bouldert in een van de meerdere hallen in Leiden op donderdagen. Het jaar 2024 staat voor de LSAC in teken van het vieren van hun 20ste Lustrum (100ste Dies) en zal gevuld worden met symposia, expedities en natuurlijk de nodige borrels!
Voor meer informatie: LSAC

MaasSAC

De MaasSAC is de studenten klimvereniging van Maastricht. We zijn er voor iedereen die studeert aan de Universiteit Maastricht of de Hogeschool Zuyd. De MaasSAC is gericht op sportklimmen, boulderen, alpinisme en verwante activiteiten, zoals trainingen, lezingen, wandelen, halklimmen, kampioenschappen, etc. Hiernaast organiseert de MaasSAC in samenwerking met haar gecertificeerde kliminstructeurs opleidingen om leden zo meer kennis en vaardigheid te geven over het hoe en wat van het klimmen in de bergen. We bieden elk lid de mogelijkheid uiteindelijk zelf kliminstructeur te worden. Elk MaasSAC lid is vrij om 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar te klimmen.
Voor meer informatie: MaasSAC

NijSAC

NijSAC is de afkorting voor de Nijmeegse Studenten Alpen Club en deze is opgericht in 1984. Een aantal Nijmeegse studenten besloot dat Nijmegen niet langer kon achterblijven bij andere studentensteden waar al veel langer Studenten Alpen Clubs actief waren. Sindsdien is de NijSAC uitgegroeid tot een vereniging met ongeveer 80 leden en 20 donateurs. Zowel oude- als jonge klimmers oefenen hun hobby, het klimmen, binnen de NijSAC uit.
De NijSAC houdt zich voornamelijk bezig met sportklimmen en in mindere mate met wandelen en alpinisme. Simpelweg omdat de vereniging het gehele jaar gebruik kan maken van de klimmuur op het sportcentrum en het klimcentrum in de buurt. Regelmatig worden klimweekenden in één van de ons omringende landen georganiseerd. Naast deze klim- en wandelactiviteiten is de NijSAC natuurlijk bovenal een gezellige vereniging, die regelmatig ledenavonden organiseert ergens in een kroegje te Nijmegen.
Voor meer informatie: NijSAC

RSAC

The RSAC is thé student sports association for skiers, climbers, boulderers and other mountain enthusiasts in Rotterdam. We climb and boulder together weekly and go on weekend trips to find real rock in Belgium. Want to find out more? Look around on our site, or join us on the wall!
For more information: RSAC

TilSAC

De Tilburgse Studenten Alpen club bestaat al sinds 1984. TilSAC bestaat uit een groep studenten en afgestudeerden die één ding gemeen hebben: een passie voor klimmen. TilSAC heeft allerlei verschillende activiteiten te bieden op het gebied van indoor klimmen, rotsklimmen, boulderen en alpinisme. TilSAC biedt de je mogelijkheid om kennis te maken met al deze disciplines en om er zelf meer over te leren. Zo biedt TilSAC onder andere cursussen aan waarin je leert zelfstandig in de rotsen te gaan klimmen. TilSAC heeft een groot aantal eigen instructeurs, zodat ook beginnende klimmers onder deskundige begeleiding kennis kunnen maken met het rotsklimmen. Naast alle sportieve activiteiten moet er soms ook aan ontspanning gedaan worden. Het drinken van een (Bijzonder Belgisch) biertje en een Barbecue behoort ook zeker tot de vaste activiteiten van de TilSAC!
Voor meer informatie: TilSAC

TSAC

Op 3 december 1979 werd de Twentse Studenten Alpen Club opgericht. De TSAC is een zeer actieve vereniging, die vanuit haar thuisbasis Enschede veel activiteiten onderneemt. Sportklimmen, boulderen, tourskieen, alpien klimmen: het kan allemaal! Met de TSAC buitenwand, de op twee na hoogste van Nederland, en de nieuwe buitenboulderwand beschikt de TSAC nu over 5 wanden. Door de grote ledengroei van de laatste jaren wordt hiervan ook ten volste gebruik van gemaakt.
Voor meer informatie: TSAC

USAC

Bij de Utrechtsche Studenten Alpen Club wordt in verenigingsverband geklommen op de hoogste toppen van de Alpen, op de Maasrotsen in België en op de vele klimmuren die Nederland rijk is. Bij de USAC kun je in je studententijd op goedkope en veilige wijze leren klimmen. De USAC biedt haar leden onder andere klimavonden in de hal, klimweekenden, cursussen, een Alpenweek in de zomer, een Combiweek in de winter. Daarnaast worden er ook veel borrels en feesten georganiseerd.
Voor meer informatie: USAC

S.V.A.C. Yeti

Yeti is een klimvereniging voor studenten. Het voornaamste doel van Yeti is het gezamenlijk beoefenen van de klim- en bergsport. Hiertoe organiseert en coördineert Yeti activiteiten zowel in de Alpen, als in de rotsen van België, Duitsland en Frankrijk, als in de klimhal.
Zowel in de zomer als in de winter wordt er een week in de Alpen georganiseerd. Yetianen komen bij elkaar om aldaar samen mooie bergen te beklimmen, via zowel ijs- als rotsroutes, om tour te skiën, om piste te skiën en om watervallen te beklimmen. Naast Alpien klimmen, doet Yeti ook aan sportklimmen. Ieder jaar worden er 10 tot 15 klimweekenden georganiseerd, in de rotsen van België, Duitsland en Frankrijk. Naast deze primaire klimactiviteiten biedt Yeti ook een ruim opleidingskader, gericht op zowel veiligheid, als prestatie, als continuïteit. Bij Yeti kun je veilig leren na- en voorklimmen in zowel klimhal als rots. In andere cursussen leer je je klimtechnieken te verbeteren.
Yeti is een ondervereniging van de Katholieke Studenten Vereniging Sanctus Virgilius.
Voor meer informatie: Yeti

ZeeSAC

De ZeeSAC is de jongste SAC van Nederland en wordt gevormd door studenten van het Koninklijk Instistuut van de Marine (het KIM). Hoewel zij nu aan het begin staan van een (hopelijk) glansrijk bestaan als SAC, heeft de ZeeSAC toch al een aantal hoogtepunten gehad. Zo hebben een aantal leden van de ZeeSAC Mont Blanc beklommen en zijn er ook al verschillende bergen in de Alpen beklommen. Dit alles staat hopelijk garant voor nog vele mooie beklimmingen die eraan zitten te komen.
Voor meer informatie: ZeeSACReünisten SAC, niet aangesloten bij de NSAC:

XSAC

De XSAC is geen officiële aangesloten SAC, maar bestaat uit oud-SACers die graag nog samen richting de bergen gaan. De XSAC staat open voor iedereen die lid is geweest van een Studenten Alpen Club (SAC) in het land. De leeftijd varieert van net afgestudeerd tot al ver na je pensioen, van 35 tot 85. Dat klinkt misschien raar, maar is juist ook heel leuk, want iedereen deelt dezelfde passie voor de bergen en heeft mooie verhalen over beklimmingen, spannende tochten of leuke weekendjes klimmen.
Voor meer informatie: XSAC