Alpiene gevorderden cursus (C3+)

Meer informatie over het NSAC RAB Zomerprogramma C3 volgt snel.

Alvast een update over wat je van het 2024 cursus jaar kan verwachten: dit jaar willen wij de C3-cursus aantrekkelijker maken voor cursisten die de C2 hebben afgerond. Onder andere zou er meer focus liggen op ijsklimmen en vooral veel te leren van de ervaringen van de gidsen. C3 zou niet meer als een optionele cursus gezien moeten worden, maar als een logisch vervolg om nog beter zelfstandig te kunnen alpineren in moeilijk terrein.

C3+, wat is dat?

Dit jaar wordt de C3 cursus in een nieuw jasje gegooid en heet het C3+. Het is een integratie van wat voorheen de reguliere C3 en de C3-Wellness heetten. Het lijkt in de praktijk het meest op C3-Wellness, maar dan zonder de tweede tochtenweek onder begeleiding vanuit het dal. Dit avontuur mag je zelf met je cursusgroep organiseren en ondernemen 😉.

Door met een gemotiveerde groep mensen op stap te gaan en een uitgebreidere voorbereiding, kunnen in de zomer tijdens de cursus meer en moeilijkere tochten gemaakt worden dan welke andere cursus dan ook. Zelfs na C2+ is dit avontuur zeker de moeite waard! Heb je ambitie om Alpien Instructeur te worden? Ook dan is C3+ een waardevolle opstap.

@Alex in de Écrins (C3W ’21)

Tijdens C3+ zal de focus liggen op een verdere uitbreiding van de technieken en het maken van lastigere, technische tochten.  Dit betekent dat er van de cursisten meer verlangd wordt dan bij een reguliere cursus. Net als bij C2+ wordt er verwacht dat je deelneemt aan het voorbereidingsweekend. Het gaat hier onder andere om het op niveau krijgen van je touwtechnieken en klimvaardigheid. Er zal een grote hoeveelheid doorzettingsvermogen nodig zijn, omdat het gaat om een intensief programma dat – zeker in het begin – behoorlijk zwaar kan zijn.

Het uiteindelijke doel ligt in de zomer: dan zullen er een week lang Alpine tochten gemaakt worden onder leiding van gidsen en/of Alpien Instructeurs

Doel van de cursus

De NSAC streeft ernaar dat de cursist aan het einde van de cursus de volgende punten minimaal beheerst. De precieze invulling van de cursus valt van te voren niet te bepalen door onzekere factoren als het weer en het niveau en de conditie van de cursisten aan het begin van de cursus.

 • Een betere beheersing van alle alpiene technieken
 • Zoveel mogelijk klimmeters maken in alpien terrein
 • Alle leerstof die je in Nederland al kunt beheersen niet in de Alpen te hoeven oefenen
 • Het leren kennen van nieuwe tochtgenoten
 • Kweekvijver zijn voor potentieel kader
 • Verhogen van de veiligheid
 • Uitdaging bieden
 • Plezier

Ingangseisen

 • Je bent actief SAC-lid, i.e. je hebt dit jaar contributie betaald aan één van 14 SAC’s die onderdeel uitmaken van de NSAC
 • Je hebt een licht gevorderden cursus (C2/C2W) met goed gevolg doorlopen of hebt gelijkwaardige ervaring en kunt dit aantonen.

Selectiecriteria

Te demonstreren voorafgaand aan de selectiedag:

 • Goede conditie (lengtemeters) – je kunt 20km wandelen met 10kg bepakking binnen 5 uur. Daarnaast kun je 7,5km hardlopen binnen 45 minuten OF 50km fietsen binnen 2 uur.

Wordt op de selectiedag getoetst:

 • Goede conditie (hoogtemeters) – Je kunt in makkelijk terrein 500 hoogtemeters per uur maken.
 • Klimniveau – je kunt 5b voorklimmen in België.
 • Klimstatus – je beschikt over je OV multi-pitchbewijs of hebt gelijkwaardige ervaring. 
 • Touwvaardigheid – je kunt je inbinden aan gletsjertouw, inbinden volgens verkorttouwtechniek, standplaatsen bouwen, touwtransport, zekeren met hms, abseilen en direct inbinden
 • Reddingstechnieken – je beheerst de Münchhausen-techniek, Seilrolle-flaschenzug, kunt een halve mastworp afbinden, de seilrolle op een gletjser uitvoeren en prusikken
 • Knopen – je kent de achtknoop, gestoken acht, halve mastworp, hele mastworp, prusikknoop, gestoken prusik en de gardaknoop

Selectieprocedure

Dit jaar wordt er voorafgaand aan de selectiedag een voorselectie gemaakt om de druk op de dag zelf te verlagen. De NSAC controleert of je voldoet aan de ingangseisen en aan de twee conditie eisen voor het maken van lengtemeters:

1)    De cursist kan 7,5km hardlopen binnen 45 minuten OF 50km fietsen binnen 2 uur. Hiertussen mag vrij gekozen worden.

2)    De cursist is in staat om binnen 5 uur 20km te wandelen met een rugzak van 10kg. 

De conditie eisen zullen getoetst worden aan de hand van Strava opnames. Om deel te mogen nemen aan de kick-off, upload dit tweetal Strava opnames uiterlijk 12 maart 2023, 23:59 naar de drive van de Zomerprogramma commissie via dit formulier. Let op: deze Strava recordings mogen niet ouder zijn dan 1 januari 2023

De selectiedag zal dit jaar plaatsvinden op 18 maart 2023 in Venlo. Op deze dag worden de overige selectiecriteria getoetst, zodat iedereen met eenzelfde set basisvaardigheden de cursus instapt. Deelname aan de selectiedag is dus ook verplicht voor iedereen die een C2+ of C3+ cursus wil volgen.

Veel SACs organiseren één of meerdere cursusmomenten om aspirant alpinisten de touwtechnieken, reddingstechnieken en knopen die je op de kick-off moet kunnen demonstreren op te frissen. Neem contact op met het bestuur van jouw SAC om te kijken of en wanneer dit wordt georganiseerd. (Let op: er zal streng geselecteerd worden, op conditie én touwvaardigheid)

Data

Selectiedag: 18 maart 2023 in Venlo. Na sluiting van de inschrijving krijg je meer informatie over de indeling van deze dag. 

Voorbereidingsweekend: Na de eerste selectiedag volgt er een voorbereidingsweekend met alle C2+ en C3+ cursisten. Deze zal op 15-16 april plaatsvinden.

Cursus: Alle cursussen worden gegeven tussen begin juli t/m eind augustus. De C3+ duurt 7 dagen (6 overnachtingen). In het inschrijfformulier kun je je voorkeursweken opgeven. Als je wordt geselecteerd voor een cursus doen we ons best je in één van je voorkeursweken in te delen, maar we kunnen dit niet garanderen. Daarnaast streven we bij het maken van de indeling naar intersaciale cursusgroepen. De ZP-commissie streeft ernaar om de indeling eind april of begin mei bekend te maken, zodat je de rest van je zomervakantie kunt plannen.

Kosten

De kosten voor de C3+ in 2023 bedragen onder voorbehoud €980. Dit is inclusief instructie en halfpension voor de genoemde weken en weekenden, maar exclusief reiskosten, tochtenvoer en kosten voor de klimweek. (Zie hier voor de algemene voorwaarden.)

Tot slot

Voor C2+ en C3+ vindt de selectie niet op één dag plaats, maar verspreid over meedere momenten. Na afloop van de selectiedag krijgt iedereen die door de eerste selectie heen komt een persoonlijk advies met bijbehorende inspanningsverplichting. Deze worden op het voorbereidingsweekend weer getoetst. Het niet naleven hiervan kan alsnog leiden tot ontzegging van verdere deelname. Na sluiting van de inschrijvingen krijgen alle ingeschreven deelnemers bericht over het programma. 

Inschrijven

Inschrijven kan via deze link. 

Meer informatie                                                                                                 

Voor meer informatie kun je mailen naar zp@nsac.alpenclub.nl. Ook het NKBV Kenniscentrum kan je wellicht verder helpen. Voor het benodigde materiaal, zie de NSAC ZP Paklijst.

Let op: Wij raden cursisten aan om een annuleringsverzekering af te sluiten! Wees hier tijdig mee!