Alpiene beginnerscursus (C1)

For English

Op dit moment wordt het RAB NSAC ZP programma voor 2022 opgezet, de data op deze pagina zijn voorlopige data en kunnen nog worden aangepast.

Ligt je ambitie bij het alpiene klimmen, maar heb je hier geen of slechts geringe ervaring in? Dan is deze cursus het startpunt! Op een intensieve manier komen alle alpiene basistechnieken aan de orde tijdens oefeningen en tochten. Je wordt vertrouwd gemaakt met verschillende voortbewegingstechnieken in zowel rots als sneeuw en ijs. Daarnaast maak je een begin met touwtechnieken, oriëntatie en andere alpiene vaardigheden, zoals weerkunde en gevaarherkenning. Dit gebeurt op een manier die er op gericht is je een stevige basis te geven om eenvoudige tochten zelfstandig te kunnen maken.

Ingangseisen
• Actief SAC-lid
• Maximaal 24 jaar (uitzondering voor de ZeeSAC en studenten, dan vervalt de leeftijdgrens)
• Beschikbaar op alle cursusdata (zie hieronder)
• Goede conditie (7,5 km hardlopen in 45 minuten)
• Klimniveau: naklimmen in 4e graad op klimschoentjes
• Touwvaardigheid: inbinden aan gletsjertouw, zekeren met hms, abseilen,
direct inbinden
• Reddingstechnieken: seilrolle op gletsjer, prusiken
• Knopen: achtknoop, gestoken acht, halve mastworp, hele mastworp, prusikknoop,
gestoken prusik

Doel
De NSAC streeft ernaar dat de cursist aan het einde van de cursus de volgende punten minimaal beheerst. De precieze invulling van de cursus valt van te voren niet te bepalen door onzekere factoren als het weer en het niveau en de conditie van de cursisten aan het begin van de cursus.

– De cursisten laten kennismaken met de Alpen en alpinisme
– Het leren voortbewegen in alle soorten basisterrein (rots, sneeuw, ijs). Dit is de belangrijkste
basis voor iedere alpinist, daarom is er veel aandacht voor dit aspect tijdens de cursus
– Het veilig leren voortbewegen over een gletsjer
– De cursist moet een basaal idee hebben van hoe er gezekerd wordt in verschillende
soorten terrein
– Het leren plannen en leiden van eenvoudige tochten
– Inschatting en perceptie van alpiene gevaren
– Het leren van theoretische componenten (weer, lawine, materiaal etc.)
– Het beheersen van de volgende reddingstechnieken: gletsjerspleetredding (seilrolle),
zelfredding uit gletsjerspleet (prusiktechniek en Münchhausen)
– Het zelfstandig kunnen maken van F/L-toeren

Data
Kick-off dag: Deze zal op 2 april in Amsterdam georganiseerd worden. Te zijner tijd krijg je meer informatie over de indeling van deze dag. Op deze dag worden de ingangseisen getoetst. Deze eisen zijn nodig voor het goed doorlopen van je cursus en zorgen ervoor dat de focus bij de cursus op zaken ligt die minder goed in Nederland geoefend kunnen worden. Het is daarom belangrijk aan deze eisen te voldoen en de kick-off dag is dus ook verplicht voor iedereen die wilt deelnemen aan een cursus.

Voorbereidingsavond: Na de bekendmaking van de cursusindeling vindt er per cursus een voorbereidingsavond plaats. Deze wordt in overleg met de instructeurs en cursisten gepland.

Cursus: Alle cursussen worden gegeven tussen begin juli t/m eind augustus. De C1 duurt 7 dagen (6 overnachtingen). Je wordt door de ZP-commissie ingedeeld in een bepaalde week. Er wordt getracht zoveel mogelijk de opgegeven voorkeursweken aan te houden. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Daarnaast streven we naar intersaciale cursusgroepen.

Kosten
De kosten voor de C1-cursus in 2022 bedragen onder voorbehoud €730. Deze kosten zijn inclusief instructie en halfpension voor de cursusweek en de kick-off dag, maar zonder reiskosten en tochtenvoer. (Zie hier voor de algemene voorwaarden.)

Inschrijven

De inschrijvingen voor de alpiene cursussen van 2022 openen maandag 3 januari en sluiten op 7 maart.

Meer informatie                                                                                                                                                                                                                                                                          Voor meer informatie kun je mailen naar zp@nsac.alpenclub.nl. Ook het NKBV Kenniscentrum kan je wellicht verder helpen. Voor het benodigde materiaal, zie de NSAC ZP Paklijst.

Let op: Wij raden cursisten aan om een annuleringsverzekering af te sluiten! Wees hier tijdig mee.

Het RAB NSAC zomerprogramma is mede mogelijk gemaakt door: