Alpiene beginnerscursus (C1)

For English

NSAC C1 Zomer 2024: inschrijvingen zijn gesloten.

Ligt je ambitie bij het alpiene klimmen, maar heb je hier geen of slechts geringe ervaring in? Dan is deze cursus het startpunt! Op een intensieve manier komen alle alpiene basistechnieken aan de orde tijdens oefeningen en tochten. Je wordt vertrouwd gemaakt met verschillende voortbewegingstechnieken in zowel rots als sneeuw en ijs. Daarnaast maak je een begin met touwtechnieken, oriëntatie en andere alpiene vaardigheden, zoals weerkunde en gevaarherkenning. 

Doel van de cursus

De NSAC streeft ernaar dat de cursist aan het einde van de cursus de volgende punten minimaal beheerst. De precieze invulling van de cursus valt van te voren niet te bepalen door onzekere factoren als het weer en het niveau en de conditie van de cursisten aan het begin van de cursus.

 • De cursisten laten kennismaken met de Alpen en alpinisme
 • Het leren voortbewegen in alle soorten basisterrein (rots, sneeuw, ijs). Dit is de belangrijkste
  basis voor iedere alpinist, daarom is er veel aandacht voor dit aspect tijdens de cursus
 • Het veilig leren voortbewegen over een gletsjer
 • De cursist moet een basaal idee hebben van hoe er gezekerd wordt in verschillende
  soorten terrein
 • Het leren plannen en leiden van eenvoudige tochten
 • Inschatting en perceptie van alpiene gevaren
 • Het leren van theoretische componenten (weer, lawine, materiaal etc.)
 • Het beheersen van de volgende reddingstechnieken: gletsjerspleetredding (seilrolle),
  zelfredding uit gletsjerspleet (prusiktechniek en Münchhausen)
 • Het zelfstandig kunnen maken van F/L-toeren

Ingangseisen

 • Je bent actief SAC-lid, i.e. je hebt dit jaar contributie betaald aan één van 14 SAC’s die onderdeel uitmaken van de NSAC
 • Je bent student en kunt daar een bewijs van inschrijving bij een Nederlandse mbo- of hoger onderwijsinstelling voor aanleveren. Als je momenteel niet studeert kun je je nog steeds inschrijven voor een C1-cursus, mits je 24 of jonger bent op het moment dat de inschrijving sluit. Een uitzondering op deze leeftijdsgrens geldt voor leden van de ZeeSAC.

Selectiecriteria 

Te demonstreren voorafgaand aan de kick-off:

 • Goede conditie (lengtemeters) – je kunt 20km wandelen met 10kg bepakking binnen ongeveer 5 uur. Daarnaast kun je 7,5km hardlopen binnen 45 minuten OF 50km fietsen binnen 2 uur.

Wordt op de kick-off getoetst:

 • Goede conditie (hoogtemeters) – Je kunt in makkelijk terrein 500 hoogtemeters per uur maken.
 • Klimniveau – je kunt naklimmen in 4e graad op klimschoentjes. Dat houdt in dat je in de klimhal op toprope minimaal “viertjes” kunt klimmen.
 • Touwtechnieken – je kunt je inbinden aan gletsjertouw, zekeren met een halve mastworp (hms), abseilen en je direct inbinden.
 • Reddingstechnieken – je kunt een seilrolle veilig en foutloos demonstreren en je kunt prusikken
 • Knopen – je kent de achtknoop, gestoken acht, halve mastworp, hele mastworp, prusikknoop en de gestoken prusik

Selectieprocedure

Dit jaar wordt er voorafgaand aan de kick-off een voorselectie gemaakt om de druk op de selectiedag zelf te verlagen. De NSAC controleert of je voldoet aan de ingangseisen en aan de twee conditie eisen voor het maken van lengtemeters:

1)    De cursist kan 7,5km hardlopen binnen 45 minuten OF 50km fietsen binnen 2 uur. Hiertussen mag vrij gekozen worden.

2)    De cursist is in staat om 20km te wandelen met een rugzak van 10kg. De streeftijd voor het completeren hiervan is binnen 5 uur. Red je dit niet, vormt dit geen exclusiecriterium voor deelname aan de kick-off, maar raden we je aan om voor jezelf de afweging te maken of C1 wel een goede keuze is.

De conditie eisen zullen getoetst worden aan de hand van Strava opnames. Om deel te mogen nemen aan de kick-off, upload dit tweetal Strava opnames uiterlijk 10 maart 2024, 23:59 naar de drive van de Zomerprogramma commissie. Let op: deze Strava recordings mogen niet ouder zijn dan 1 januari 2024. 

De kick-off zal dit jaar plaatsvinden op 6 April 2024 (onder voorbehoud) bij het USC Universum in Amsterdam. Op deze dag worden de overige selectiecriteria getoetst, zodat iedereen met eenzelfde set basisvaardigheden de cursus instapt. Deelname aan de kick-off is dus ook verplicht voor iedereen die een C1-cursus wil volgen.

Veel SACs organiseren één of meerdere cursusmomenten om aspirant alpinisten de touwtechnieken, reddingstechnieken en knopen die je op de kick-off moet kunnen demonstreren te leren. Neem contact op met het bestuur van jouw SAC om te kijken of en wanneer dit wordt georganiseerd.

Data

Kick-off dag: 6 april (onder voorbehoud) in het USC Universum op het Science Park in Amsterdam. Na sluiting van de inschrijving krijg je meer informatie over de indeling van deze dag. 

Voorbereidingsavond: Na de bekendmaking van de cursusindeling vindt er per cursus een voorbereidingsavond plaats. Deze wordt in overleg met de instructeurs en cursisten gepland.

Cursus: Alle cursussen worden gegeven tussen begin juli t/m eind augustus. De C1 duurt 7 dagen (6 overnachtingen). In het inschrijfformulier kun je je voorkeursweken opgeven. Als je wordt geselecteerd voor een cursus doen we ons best je in één van je voorkeursweken in te delen, maar we kunnen dit niet garanderen. Daarnaast streven we bij het maken van de indeling naar intersaciale cursusgroepen. De ZP-commissie streeft ernaar om de indeling eind april of begin mei bekend te maken, zodat je de rest van je zomervakantie kunt plannen. 

Kosten

De kosten voor de C1-cursus in 2024 bedragen onder voorbehoud €830 voor studenten. (niet-studenten betalen 40 euro extra omdat de NSAC-bijdrage alleen naar studenten gaat). Deze kosten zijn inclusief instructie en halfpension voor de cursusweek en de kick-off dag, maar zonder reiskosten, materiaal en tochtenvoer. (Zie hier voor de algemene voorwaarden.)

Om deel te kunnen nemen aan een cursus dien je €150 over te maken als aanbetaling. Dit moet overgemaakt worden naar NSAC NL43 SNSB 0339 8155 07. Vermeld in de beschrijving je naam en de cursus die je wil volgen.

De kosten van de kick-off bedragen €20. Mocht je niet geselecteerd worden, wordt de resterende €130 terug gestort.

Inschrijven

Inschrijven voor de alpiene basiscursus (C1) kan via deze link.

De inschrijvingen sluiten op 18 februari 2024 om 23:59.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je mailen naar zp@nsac.alpenclub.nl. Ook het NKBV Kenniscentrum kan je wellicht verder helpen. Voor het benodigde materiaal, zie de NSAC ZP Paklijst.

Voor een kort dagboekje die een typische C1-cursus beschrijft kun je op deze link klikken: Dagboekje

Let op: Wij raden cursisten aan om een annuleringsverzekering af te sluiten! Wees hier tijdig mee.

Het RAB NSAC zomerprogramma is mede mogelijk gemaakt door: