Hike-to-Ride basis (T1)

Deze cursus is bedoeld voor skiërs die al één tot twee weken off piste ervaring hebben, over basiskennis van lawinekunde beschikken en in verschillende sneeuwomstandigheden gecontroleerd naar beneden kunnen skiën. Lijkt het jou leuk om ver van het skigebied omhoog te lopen en in ongerepte sneeuw naar beneden te skiën? Dan is de T1 cursus iets voor jou!

Doel

In deze cursus leer je de basisvaardigheden en -technieken die nodig zijn om de eerste stap naar zelfstandig toerskiër/-boarder te maken. Je wordt bekend gemaakt met het lopen op vellen, het werken met lawinepiep, -schep en -sonde en het plannen van lichte en overzichtelijke toeren. Tijdens een cursusweek zal je ongeveer 4 dagen toeren waarbij alle aspecten van planning, bewegen door het terrein en het inschatten van lawinegevaar aan bod zullen komen. De overige twee dagen zal er worden gefreeride om veel afdaalmeters te kunnen maken en je afdaaltechniek verder te verbeteren. ’s Avonds wordt er nabesproken, techniek en lawinekunde behandeld en de toer of het freeridegebied voor de volgende dag gepland.

Ingangseisen
Afdalen: Alle pistes in het skigebied kom je soepel, gecontroleerd en met de juiste techniek naar beneden. Ook kan je in verschillende sneeuwtypen skiën, en kom je eenvoudige buckelpistes en terrein buiten de piste naar beneden.
Off-piste ervaring: Tenminste één tot twee weken off piste ervaring. Bijvoorbeeld de off piste basis cursus.
Off-piste kennis: Basiskennis lawinekunde (off-piste basiscursus, WePowder safety module 1, of vergelijkbare cursus).
Conditie: 10 km in een uur kunnen hardlopen of een week lang 1000 hoogtemeters per dag in de bergen wandelen.

Snowboarder?

Ben je een snowboarder en wil je ook leren toeren? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Je kan je sowieso inschrijven voor deze cursus, maar laat in een mailtje aan ons (wp@nsac.alpenclub.nl) ook even weten of je interesse hebt in een splitboarders only cursus. Splitboarden vraagt op een paar punten net wat andere vaardigheden dan toerskiën. Daarom kan het handig zijn om de cursus samen met andere splitboarders te volgen en een instructeur te hebben die zelf ook op een splitboard staat. In vervolgcursussen worden de groepen weer lekker gemengd zodat je van elkaar kan leren en de voor en nadelen van elk systeem ziet. Belangrijk: skiën en snowboarden is allebei fantastisch en we proberen met deze scheiding niet te polariseren. Sterker nog, we zouden een front moeten vormen tegen de telemarkers. Dat volk ziet er zo cool uit dat het verboden zou moeten worden :0

Data en kosten

Data: 3 – 10 februari (week 1) & 17 – 24 februari (week 3)
Kosten: €500

Deze prijzen zijn inclusief: onderdak, eten, gids/instructeur. Deze prijzen zijn exclusief: vervoer, materiaalhuur, WePowder modules en eventuele liftpas.