Alpiene lichtgevorderden cursus (C2)

For English

Op dit moment wordt het RAB NSAC ZP programma voor 2022 opgezet. Onderstaande informatie geld voor 2022, maar kan nog worden aangepast.

Het logische vervolg op een beginnerscursus, maar ook voor hen die al buiten de NSAC vergelijkbare cursuservaring hebben opgedaan, is de C2 cursus. Naast herhaling en het bijspijkeren van de vaardigheden die je hebt opgedaan in je beginnerscursus, wordt er veel aandacht besteed aan het touwleiden en het maken van toeren. Deze cursus biedt je de mogelijkheid de ervaring op te doen die noodzakelijk is om een begin te maken met lichte zelfstandige toeren in alpien rotsterrein.

Er wordt verwacht dat je in de aanloop naar de zomer een aantal keer gaat oefenen om je touwtechnieken en je klimvaardigheid op niveau te brengen. In de voorbereiding zullen er een gezamenlijk kick-off weekend en een voorbereidingsdag zijn in Nederland.

Het uiteindelijke doel ligt in de zomer: dan zullen er een week lang, onder leiding van gidsen en/of Alpien Instructeurs, tochten gemaakt worden.

Ingangseisen

  • Actief SAC-lid
  • Beschikbaar op alle genoemde data zoals later op deze pagina aangegeven
  • Goede conditie (7,5 km in 45 minuten)
  • Klimniveau: voorklimmen in 4e graad en klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen of gelijkwaardige ervaring op C/D schoenen.
  • Klimstatus: minimaal in het bezit zijn van de OV-SP status. 
  • Touwvaardigheid: inbinden aan gletsjertouw, inbinden volgens verkorttouwtechniek, standplaatsen bouwen, touwtransport, zekeren met hms, abseilen, direct inbinden
  • Reddingstechnieken: Münchhausen-techniek, Seilrolle-flaschenzug, afbinden halve mastworp, seilrolle op gletsjer, prusiken
  • Knopen: achtknoop, gestoken acht, halve mastworp, hele mastworp, prusikknoop, gestoken prusik, gardaknoop

Doel
De NSAC streeft ernaar dat de cursist aan het einde van de cursus de volgende punten minimaal beheerst. De precieze invulling van de cursus valt van te voren niet te bepalen door onzekere factoren als het weer en het niveau en de conditie van de cursisten aan het begin van de cursus.

• Het kort herhalen van alle stof van de C1 cursus (het veilig voortbewegen in basisterrein is een vereiste om verder te gaan in het alpiene opleidingstraject)
• Het zelf leiden en plannen van eenvoudige tochten (de instructeurs meer in een rol als coach tijdens de tochten)
• Leren zekeren in alle soorten rotsterrein
– Omgaan met verschillende soorten touwvoering (uitzekeren, touwtransport,
verkort touw)
– Het terrein efficiënt leren gebruiken om te zekeren
– Het leren maken van zekerpunten met o.a. schlinges, nuts & cams
• Leren zekeren in sneeuw en ijs (basis)
• Herhaling en uitbreiding van theorie (bijvoorbeeld: cursisten interpreteren elke dag weerbericht etc.)
• Het beheersen van de volgende reddingstechnieken: gletsjerspleetredding, zelfredding uit gletsjerspleet, express flaschenzug
• Efficiënt en veilig leren voortbewegen in 2e– en 3e-graads terrein
• Het leren klimmen van (rots)graten
• Inschatting en perceptie van alpiene gevaren
• Leren wat het verschil is tussen alpinisme en sportklimmen, en waar deze disciplines elkaar raken en overlappen (alpien sportklimmen, trad climbing, behaking in de Alpen etc.)
• Zelfstandig kunnen maken van PD/WS touren.

Data
Kick-off dag: Deze zal op 2 april plaatsvinden bij het Universitair Sport Centrum te Amsterdam. Te zijner tijd krijg je meer informatie over de indeling van deze dag. Op deze dag worden de ingangseisen getoetst en zal er geoefend worden met verscheidene technieken. Deze eisen en technieken zijn nodig voor het goed doorlopen van je cursus en zorgen ervoor dat de focus bij de cursus op zaken ligt die minder goed in Nederland geoefend kunnen worden. Het is daarom belangrijk aan deze eisen te voldoen en de kick-off dag is dus ook verplicht voor iedereen.

Voorbereidingsavond: Na de bekendmaking van de cursusindeling vindt er per cursus een voorbereidingsavond plaats. Deze wordt in overleg met de instructeurs en cursisten gepland.

Cursus: Alle cursussen worden gegeven tussen begin juli en eind augustus. De C2 duurt 7 dagen (6 overnachtingen). Je wordt door de ZP-commissie ingedeeld in een bepaalde week. Er wordt getracht zoveel mogelijk de opgegeven voorkeursweken aan te houden. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Daarnaast streven we naar intersaciale cursusgroepen.

Kosten
De kosten voor de C2-cursus in 2022 bedragen onder voorbehoud €850. Deze kosten zijn inclusief instructie en halfpension voor de cursusweek en de kick-off dag, maar zonder reiskosten en tochtenvoer. (Zie hier voor de algemene voorwaarden.)

Inschrijven

De inschrijvingen voor de alpiene cursussen openen op maandag 3 januari en sluiten op 7 maart.

Meer informatie                                                                                                                                                                                                                                                                          Voor meer informatie kun je mailen naar zp@nsac.alpenclub.nl. Ook het NKBV Kenniscentrum kan je wellicht verder helpen. Voor het benodigde materiaal, zie de NSAC ZP Paklijst.

Let op: Wij raden cursisten aan om een annuleringsverzekering af te sluiten! Wees hier tijdig mee.

Het RAB NSAC Zomerprogramma is mede mogelijk gemaakt door: