Alpiene lichtgevorderden cursus (C2+)

For English

C2 zomerprogramma 2024: inschrijvingen zijn gesloten

Het logische vervolg op een beginnerscursus, maar ook voor hen die al buiten de NSAC vergelijkbare cursuservaring hebben opgedaan, is de C2 cursus. Naast herhaling en het bijspijkeren van de vaardigheden die je hebt opgedaan in je beginnerscursus, wordt er veel aandacht besteed aan het touwleiden en het maken van toeren. Deze cursus biedt je de mogelijkheid de ervaring op te doen die noodzakelijk is om een begin te maken met lichte zelfstandige toeren in alpien rotsterrein.

C2+, wat is dat?

Dit jaar wordt de C2 cursus in een nieuw jasje gegooid en heet het C2+. Het is een integratie van wat voorheen de reguliere C2 en de C2-Wellness heetten. De + signaleert een zwaardere selectie aan de voorkant en een intensievere voorbereiding voorafgaand aan de cursus zoals die voorheen bij de C2-Wellness cursus werd georganiseerd, zodat er tijdens de cursus zelf minder tijd besteed hoeft te worden aan het herhalen van touw- en reddingstechnieken en er meer tijd is om meters te maken in de Alpen zelf.

Er wordt verwacht dat je in de aanloop naar de zomer een aantal keer gaat oefenen om je touwtechnieken en je klimvaardigheid op niveau te brengen. Voorafgaand aan de cursus zullen er een selectiedag en een voorbereidingsweekend worden georganiseerd.

Het uiteindelijke doel ligt in de zomer: dan zullen er een week lang Alpine tochten gemaakt worden onder leiding van gidsen en/of Alpien Instructeurs

Doel van de cursus

De NSAC streeft ernaar dat de cursist aan het einde van de cursus de volgende punten minimaal beheerst. De precieze invulling van de cursus valt van te voren niet te bepalen door onzekere factoren als het weer en het niveau en de conditie van de cursisten aan het begin van de cursus.

 • Het kort herhalen van alle stof van de C1 cursus (het veilig voortbewegen in basisterrein is een vereiste om verder te gaan in het alpiene opleidingstraject)
 • Het zelf leiden en plannen van eenvoudige tochten (de instructeurs meer in een rol als coach tijdens de tochten)
 • Leren zekeren in alle soorten rotsterrein
 • Omgaan met verschillende soorten touwvoering (uitzekeren, touwtransport, verkort touw)
 • Het terrein efficiënt leren gebruiken om te zekeren
 • Het leren maken van zekerpunten met o.a. schlinges, nuts & cams
 • Leren zekeren in sneeuw en ijs (basis)
 • Herhaling en uitbreiding van theorie (bijvoorbeeld: cursisten interpreteren elke dag weerbericht etc.)
 • Het beheersen van de volgende reddingstechnieken: gletsjerspleetredding, zelfredding uit gletsjerspleet, express flaschenzug
 • Efficiënt en veilig leren voortbewegen in 2e– en 3e-graads terrein
 • Het leren klimmen van (rots)graten
 • Inschatting en perceptie van alpiene gevaren
 • Leren wat het verschil is tussen alpinisme en sportklimmen, en waar deze disciplines elkaar raken en overlappen (alpien sportklimmen, trad climbing, behaking in de Alpen etc.)
 • Zelfstandig kunnen maken van PD/WS touren.

Ingangseisen

 • Je bent actief SAC-lid, i.e. je hebt dit jaar contributie betaald aan één van 14 SAC’s die onderdeel uitmaken van de NSAC
 • Je hebt een basiscursus (C1) met goed gevolg doorlopen of hebt gelijkwaardige ervaring en kunt dit aantonen.

Selectiecriteria

Te demonstreren voorafgaand aan de selectiedag:

 • Goede conditie (lengtemeters) – je kunt 20km wandelen met 10kg bepakking binnen 5 uur. Daarnaast kun je 7,5km hardlopen binnen 45 minuten OF 50km fietsen binnen 2 uur.

Wordt op de selectiedag getoetst:

 • Goede conditie (hoogtemeters) – Je kunt in makkelijk terrein 500 hoogtemeters per uur maken.
 • Klimniveau – je kunt voorklimmen in 4e graad 
 • Klimstatus – je bent in het bezit van minimaal de OV-SP bevoegdheid. 
 • Touwvaardigheid – je kunt je inbinden aan gletsjertouw, inbinden volgens verkorttouwtechniek, standplaatsen bouwen, touwtransport, zekeren met hms, abseilen en direct inbinden. Merk op, hier staan MP technieken tussen, maar we vereisen niet een volledige MP status (deze is wel aangeraden).
 • Reddingstechnieken – je beheerst de Münchhausen-techniek, Seilrolle-flaschenzug (zwitserse flaschenzug), kunt een halve mastworp afbinden, de seilrolle op een gletjser uitvoeren en prusikken
 • Knopen – je kent de achtknoop, gestoken acht, halve mastworp, hele mastworp, prusikknoop, gestoken prusik en de gardaknoop

Selectieprocedure

Dit jaar wordt er voorafgaand aan de selectiedag een voorselectie gemaakt om de druk op de dag zelf te verlagen. De NSAC controleert of je voldoet aan de ingangseisen en aan de twee conditie eisen voor het maken van lengtemeters:

1)    De cursist kan 7,5km hardlopen binnen 45 minuten OF 50km fietsen binnen 2 uur. Hiertussen mag vrij gekozen worden.

2)    De cursist is in staat om binnen 5 uur 20km te wandelen met een rugzak van 10kg. In tegenstelling tot bij de C1-cursus vormt de tijdslimiet wel een exclusiecriterium voor deelname aan de selectiedag. 

De conditie eisen zullen getoetst worden aan de hand van Strava opnames. Om deel te mogen nemen aan de kick-off, upload dit tweetal Strava opnames uiterlijk 10 maart 2024 (onder voorbehoud), 23:59 naar de drive van de Zomerprogramma commissie. Let op: deze Strava recordings mogen niet ouder zijn dan 1 januari 2024

De selectiedag zal dit jaar plaatsvinden in maart 2024, de datum komt binnenkort, in Venlo. Op deze dag worden de overige selectiecriteria getoetst, zodat iedereen met eenzelfde set basisvaardigheden de cursus instapt. Deelname aan de selectiedag is dus ook verplicht voor iedereen die een C2+ of C3+ cursus wil volgen.

Veel SACs organiseren één of meerdere cursusmomenten om aspirant alpinisten de touwtechnieken, reddingstechnieken en knopen die je op de kick-off moet kunnen demonstreren op te frissen. Neem contact op met het bestuur van jouw SAC om te kijken of en wanneer dit wordt georganiseerd.

Data

Selectiedag: 23 maart 2024, in Venlo. Na sluiting van de inschrijving krijg je meer informatie over de indeling van deze dag. 

Voorbereidingsweekend: 20 en 21 April 2024 Na de eerste selectiedag volgt er een voorbereidingsweekend met alle C2+ en C3+ cursisten. Deze zal in april plaatsvinden, datum volgt.

Cursus: Alle cursussen worden gegeven tussen begin juli t/m eind augustus. De C2+ duurt meestal 7 dagen (6 overnachtingen). In het inschrijfformulier kun je je voorkeursweken opgeven. Als je wordt geselecteerd voor een cursus doen we ons best je in één van je voorkeursweken in te delen, maar we kunnen dit niet garanderen. Daarnaast streven we bij het maken van de indeling naar intersaciale cursusgroepen. De ZP-commissie streeft ernaar om de indeling eind april of begin mei bekend te maken, zodat je de rest van je zomervakantie kunt plannen.

Kosten

De kosten voor de C2+ cursus in 2024 bedragen onder voorbehoud €960. (niet-studenten betalen 40 euro extra omdat de NSAC-bijdrage alleen naar studenten gaat). Deze kosten zijn inclusief instructie en halfpension voor de cursusweek en de selectiedag, maar zonder reiskosten en tochtenvoer. (Zie hier voor de algemene voorwaarden.)

Tot slot

Voor C2+ en C3+ vindt de selectie niet op één dag plaats, maar verspreid over meedere momenten. Na afloop van de selectiedag krijgt iedereen die door de eerste selectie heen komt een persoonlijk advies met bijbehorende inspanningsverplichting. Deze worden op het voorbereidingsweekend weer getoetst. Het niet naleven hiervan kan alsnog leiden tot ontzegging van verdere deelname. Na sluiting van de inschrijvingen krijgen alle ingeschreven deelnemers bericht over het programma.

Inschrijven

Inschrijven voor de alpiene lichtgevorderden cursus (C2+) kan via deze link.

De inschrijvingen sluiten op 18 februari 2024 23:59

Meer informatie

Voor meer informatie kun je mailen naar zp@nsac.alpenclub.nl. Ook het NKBV Kenniscentrum kan je wellicht verder helpen. Voor het benodigde materiaal, zie de NSAC ZP Paklijst.

Let op: Wij raden cursisten aan om een annuleringsverzekering af te sluiten! Wees hier tijdig mee.

Het RAB NSAC Zomerprogramma is mede mogelijk gemaakt door: