NSAC Canyoning cursus & tourenweek

De inschrijf link voor het 2024 NSAC Canyoning is onderaan deze pagina te vinden!

Er zal een voorbereidingsdag plaatsvinden: datum en locatie worden hier binnenkort vermeld.

Newschool canyoningen! 

Na het succes van voorgaande jaren, organiseert dit jaar NSAC weer canyoning-weken! Canyoning is een bergsport waarbij de loop van de rivier door een kloof,  “canyon”, wordt gevolgd. Al lopend, zwemmend, glijdend, springend en abseilend vind je je weg door de canyon. Het is een uitdagende sport waarbij je veel kennis en ervaring in huis moet hebben, voordat je zelfstandig af kan dalen in de canyon. Met huidige temperaturen is in het water in de zomer trouwens wel zo prettig! 

Inhoud cursus

Deze canyoning cursus is een intensieve week waarin je heel veel leert over de sport terwijl je fantastische tochten maakt. Wil je na het hele opleidingstraject zelfstandig op pad in de canyons, dan is dit de juiste start. Maar ook voor hen die gewoon een hele toffe week willen buitensporten in de Alpen en meer op beleving dan op leren gericht zijn, is dit een heel mooi programma.

Tijdens deze week leer je uiteraard loop, zwem-, glij-, sprong,- en specifieke abseiltechnieken. Je leert beoordelen van de risico’s in canyons (terrein, omstandigheden, factor mens, de bekende 3×3 methode) en maak je eigen tochtplanningen. Touwtechnieken oefenen we op rotswanden ‘op het droge’, maar gaan we natuurlijk vooral het de canyons in. Daarnaast komt er een deel wildwaterzwemmen aan bod wat noodzakelijk is in de meer waterrijke “aquatische” canyons. 

Er zijn net als bij Alpinisme cursussen op 3 niveaus en ook een Canyon Tourenweek

Canyon 1 Entry Level Canyoning 13 juli – 20 juli 2024

Er is geen eerdere ervaring vereist. Je leert in deze cursus:

 • Voortbewegen door een canyon (lopen, klimmen, zwemmen, springen, glijden, abseilen)
 • Inbinden in een abseil en tijdens het abseilen je afdaalapparaat blokkeren “versleutelen”
 • Touwtechnieken voor het inrichten van een abseil en looplijn
 • Analyseren van situaties 
 • Je kan hierna op stap met meer ervaren Canyoneers om ervaring op te doen

Canyon 2 Technical Canyoning 06 juli – 13 juli 2024
Om deel te nemen aan deze cursus is een eerdere canyoningcursus vereist. In deze cursus leer je:

 • Herhaling technieken cursus 1
 • Verschillende reddingstechnieken
 • Oplossen van onvoorziene problemen
 • Hierna kun je zelfstandig canyons tot V3A3III gaan beleven

Omdat de de cursisten van NSAC meestal al klim en bergsport ervaring hebben, kunnen we een maatwerk programma aanbieden. De stof laten we aansluiten bij internationale standaarden en gewoontes. Veel van de technieken komen uit Frankrijk, de geboortegrond van canyoning. Maar ook buiten de landsgrenzen wordt natuurlijk gekeken!

Locatie

De cursus vindt plaats in het Franse departement les Hautes Alpes. De Ecrins en vallei van de Ubaye zijn bereikbaar binnen een uurtje rijden. In deze prachtige valleien zijn ontzettend veel canyons te vinden op elk niveau. Dit biedt de mogelijkheid om veel verschillende tochten te maken waarbij er genoeg ruimte is voor het uitproberen van de geleerde technieken. 

Verblijf

We verblijven op camping Les Eygas, zie https://franse-alpen.nl/  Dit is de uitvalsbasis voor het buitensportbedrijf Wildwaterschool https://wildwaterschool.nl/  waarmee nauw wordt samengewerkt. Op de camping wordt gezorgd voor een kookgelegenheid en kookspullen. We zullen gezamenlijk koken en eten geld in een gezamenlijke pot. De kosten zijn beperkt omdat Frankrijk nauwelijks duurder is dan Nederland. En er zijn hele grote supermarkten! Je zorgt zelf voor een eigen tent, matje, slaapzak, bord, mok en bestek, etc. 

 Begeleiding

De uitvoering van het programma ligt in handen van Corné Brouwer. Corné komt vanuit de klimwereld. Hij is al jaren actief in touw, zowel op de rots, sneeuw en ijs als ook industriële omgevingen. Hij geeft cursussen en trainingen rotsklimmen, ijsklimmen, alpinisme, reddingstechnieken, etc, etc. Al jaren begeleidt hij de NSAC canyoncursus met Mathijs Al. Mathijs geeft het stokje over na de geboorte van zijn dochter en een andere focus met zijn canyoning-bedrijf. 

Voorkennis

Vast onderdeel van de cursus is de kennismakings- en trainingsdag in Nederland. De datum hiervoor wordt later bekend gemaakt. Het is een dag waar een aantal basisprincipes van canyoningen alvast worden behandeld. Hiermee kunnen we de tijd in Frankrijk optimaal gebruiken. 

Voorwaarden voor deelname zijn: een goede conditie, kunnen zwemmen en geen hoogtevrees hebben. Ondanks dat er geen selectie plaatsvind zoals bij de alpiene cursussen, wordt dezelfde inzet en oefening van touwtechnieken verwacht om deel te kunnen nemen.

Houding

Tijdens de cursus wordt verwacht dat je georganiseerd bent en proactief meehelpt met alle taken om het kamp op orde te houden. De canyoningcursus is geen vakantie maar net als alle andere alpiene cursussen een week waarin wordt gevraagd dat je veel inzet toont.

Data

Canyon 1:  Entry Level Canyoning – 13 juli – 20 juli
Canyon 2:  Technical Canyoning – 06 juli – 13 juli 

Canyon Tourenweek: *datums volgen snel

Cursusprijs: 600 euro p.p.

De cursusprijs is inclusief:

 • 7 dagen reis waarvan 5,5 dag wordt begeleid door een Canyongids (woensdag halve rustdag, mogelijkheid tot rafting of iets cultureels op eigen gelegenheid) 
 • Gebruik van al het canyoningmateriaal 
 • 7 overnachtingen incl. toeristenbelasting en gebruik van kookspullen
 • Trainingsdag in Nederland
 •  Advies op aanschaffen canyoningmateriaal

De cursusprijs is exclusief:

 • Reisverzekering (NKBV-verzekering dekt ook canyoning!) 
 • Vervoer ter plaatse: Op de kennismakingsdag maken we afspraken over hoe we het vervoer ter plaatse organiseren. Wel praktisch als er enkele voertuigen meegenomen worden. 
 • Slaapmateriaal (tent, matje, slaapzak, etc)
 • Maaltijden (ongeveer €15- per dag (afhankelijk van inflatie…) er wordt gezamenlijk gekookt) 
 • Reis van Nederland naar Frankrijk en vice versa

Betaling

Om je inschrijving definitief te maken dien je eerst de aanbetaling van €100 over te maken naar NSAC, NL43 SNSB 0339 8155 07 onder vermelding van: aanbetaling (cursusnaam), (volledige naam). Dit ziet er dus zo uit: “aanbetaling Canyoning Cursus #  Voornaam Achternaam”. Je inschrijving is pas geldig als de aanbetaling is gedaan.

Canyon Tourenweek

Net zoals bij IJsklimmen en Toerskiën is het leuk om een week op pad te zijn met NSACcers met dezelfde interesse. Daarom willen we dit jaar ook een Canyon Tourenweek (vanaf de NSAC Camping?) opzetten. de beoogde weken worden nog bekend gemaakt. Er zal een instructeur aanwezig zijn als begeleider, maar het is geen cursus! Dus voor deelnemers met eerdere ervaring die graag canyontochten samen willen maken. Heb je interesse in de Canyon Tourenweek? Stuur een mailtje naar zp@nsac.alpenclub met “Canyon Tourenweek” in de onderwerpregel. 

(Zie hier voor de algemene voorwaarden.)

Inschrijven

Je kunt je inschrijven voor een van de canyoning cursussen via deze link