NSAC Canyonweek

De inschrijvingen voor de Canyoning cursus van 2021 zijn inmiddels gesloten.

Na het succes van voorgaande jaren, organiseert ook dit jaar de NSAC weer een canyoning-week! Canyoning is een bergsport waarbij de loop van de rivier door een kloof wordt gevolgd. Al springend, zwemmend, glijdend en abseilend vind je je weg door de canyon. Het is een uitdagende sport waarbij je veel kennis in huis moet hebben, voordat je zelfstandig af kan dalen in de kloof.

Inhoud cursus

De Canyoning-week is bedoeld voor iedereen die canyonen wil leren en en uiteindelijk zelfstandig op pad willen gaan in canyons. Het is het eerste en meest uitgebreide deel van je vaardigheidsbewijs basic canyoneer, volgens de richtlijnen van de Nederlandse Canyoning Bond. Tijdens deze week behandelen we thema’s als: beoordeling van de omstandigheden in een canyoning (weer, water rots), touwtechnieken, sprong- en glijtechnieken, communicatie, interpreteren van topo’s en wildwaterzwemmen. We oefenen op rotswanden ‘op het droge’, maar gaan we natuurlijk vooral het water in. Na afloop van de cursus evalueer je met de instructeur je niveau en of je in staat bent om al zelfstandig op pad te gaan. Je ontvangt een deelnamebewijs met de behandelde vaardigheden en het certificaat ‘Canyoning introduction van de NCB’. Hierna kun je in de toekomst verder met de Canyoning B2 cursus, om zo ook je ‘Basic Canyoneer’ te halen.

Locatie

We gaan naar Ticino, in Zwitserland. In Cugnasco, vlak bij Bellinzona ligt de camping die onze uitvalsbasis is voor de prachtige tochten die we hier gaan maken. Ticino is het Eldorado van het canyonnen in Europa. Hier hebben we talloze oefenmogelijkheden. Cugnasco is goed bereikbaar met trein en vliegtuig (Milaan Malpensa).

 Verblijf

We verblijven op een camping. Je zorgt zelf voor een eigen matje, tent en slaapzak. Er zijn een paar kleine tentjes beschikbaar voor hen die zelf niet in de gelegenheid zijn om een tent mee te nemen. Laat van tevoren even weten als je hiervan gebruik wil maken. Er wordt door de deelnemers gezamenlijk op de camping gekookt. We maken hiervoor een pot. Er wordt voor een grote brander en kookspullen gezorgd.

 Begeleiding

De uitvoering van het programma ligt in handen van Matthijs Al, gids bij Outdoor Experience. Hij is Canyongids voor de Commission International de Canyon, voor de Vorarlberger Bergführer Verband en  Advanced Guide van de NCB.  Daarnaast is hij sportkliminstructeur (leercoach) NKBV. De gidsen hebben specialistische EHBO-opleiding. Outdoor Experience heeft jarenlang gidservaring en beschikt over een passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzerking. Kijk ook op www.outdoor-experience.nl.

Voorkennis

Vast onderdeel van de cursus is de kennismakings- en trainingsdag. Deze valt in juni. Hier nemen we een aantal touwtechnieken door zodat we daar geen tijd mee verliezen als we in Ticino zijn. Je zal gevraagd worden hier zelf in voor te bereiden. Verdere voorwaarden voor deelname zijn: een goede conditie, kunnen zwemmen en geen hoogtevrees hebben. Ondanks dat er geen selectie plaatsvind zoals bij de alpiene cursussen, wordt dezelfde inzet en oefening van touwtechnieken verwacht om deel te kunnen nemen.

Houding

Tijdens de cursus wordt verwacht dat je georganiseerd bent en proactief meehelpt met alle taken om het kamp op orde te houden. De canyoningcursus is geen vakantie maar net als alle andere alpiene cursussen een week waarin wordt gevraagd dat je veel inzet toont.

Data

17 juli t/m 24 juli

Cursusprijs

€607 per persoon

Kosten

Inclusief:

 • 7 dagen reis waarvan 6 dagen begeleiding door CIC-gids / NCB-instructeur
 • Gebruik van al het canyoningmateriaal van topkwaliteit (incl. schoenen)
 • 7 overnachtingen
 • Vervoer ter plaatse op basis van 4 personen. Als er meer inschrijvingen zijn zullen we afhankelijk zijn van een auto van een van de deelnemers. Over de kosten maken we afspraken op de kennismakingsdag.
 • Cursusmateriaal (naslagwerk)
 • Cursusdag in Nederland
 • Toeristenbelasting
 • Korting op canyoningmateriaal dat je wilt aanschaffen

Exclusief:

 • Reisverzekering
 • Lidmaatschap NCB (niet verplicht)
 • Slaapmateriaal
 • Maaltijden (ongeveer €18,- per dag, er wordt gezamenlijk gekookt)
 • Reis NL-IT

Betaling

Om je inschrijving definitief te maken dien je eerst de aanbetaling van €100 over te maken naar NSAC, NL43 SNSB 0339 8155 07 onder vermelding van: aanbetaling (cursusnaam), (volledige naam). Dit ziet er dus zo uit: “aanbetaling Canyonweek, Voornaam Achternaam”. Je inschrijving is pas geldig als de aanbetaling is gedaan.

(Zie hier voor de algemene voorwaarden.)