Dies

Dies

Elke SAC wordt elk jaar een jaartje ouder. Op of vlak voor/na de dag van oprichting wordt de Dies Natalis geviert, wat resulteert in goede feestjes waarvoor alle SAC’s zijn uitgenodigd. Kijk in de agenda rechts voor alle data van de komende Diessen.

SAC verjaardag kalender

26 januari: NSAC (1971)
7 februari: GSAC (1946)
12 februari: ZeeSAC (2012)
18 februari: ESAC (1976)
3 maart: LSAC (1924)
15 maart: NijSAC (1984)&RSAC(2020)
23 maart: ASAC (1926)
27 maart: WSAC Ibex (1986)
18 mei: MaasSAC (1984)
18 september: TilSAC (1984)
15 november: USAC (1928)
17 november: S.V.A.C. Yeti (1981)
3 december: TSAC (1979)
14 december: DSAC (1922)

De komende maanden vinden de volgende Diessen plaats

NijSAC: 01/03

NSAC: 02/03

GSAC 14/03

LSAC (25ste lustrum!) 22/03

ZeeSAC (onder voorbehoud) 23/03

ASAC 13/04

RSAC 18/04

MaasSAC 14/06

Instructies om het meeste uit de diessen te halen

In de maanden februari en maart mogen in totaal maar liefs 8 verschillende SACs kaarsjes uitblazen.  De meeste SACs vieren dit met hun dies en het leukste is om zoveel mogelijk diessen mee te pakken. Maar wat houd een dies nu precies in, zijn er nog duidelijke verschillen tussen de diessen van bepaalde SACs en hoe overleef ik die het beste? Vorig jaar heb ik 9 SAC diessen meegepakt en ik zal jullie uitleggen hoe je het meeste uit een dies haalt.

Voor starters, Dies komt van het Latijnse ‘Dies Natalis’ wat vertaald naar geboortedag en refereert naar de verjaardag van een organisatie. Elke SAC viert hun dies op zijn eigen manier, maar over het algemeen zijn er trends en gebruiken die op meerdere diessen terug zullen komen. In basis is een dies een feest waar veel gedanst, gedronken en genetwerkt wordt. Juist als er niemand van je eigen SAC met je meegaat of als je nog niemand buiten je eigen SAC kent is dit de kans om mensen in andere steden te leren kennen die dezelfde interesses als jou hebben, namelijk bergsport, en hun tradities. Veel diessen hebben een thema en het is een gemakkelijke gespreksstarter om je in dit thema te verkleden of als er geen thema is, in kleding te gaan waar in grote letters de naam van je SAC op staat.

Naast enkel een feest zijn er ook een aantal tradities. Zo gaan tijdens een dies SAC besturen bij het bestuur van de jarige SAC langs om te ‘recipiëren’. Hierbij geeft het recipiërende bestuur een kort ludiek praatje om ze te feliciteren gevolgd door een cadeau, wat veelal een fles drank is die terplekke geledigd moet worden door het SAC bestuur. Eventuele hulp van het recipiërende bestuur, dies commissie of het verenigingsdrankorgel komt voor als het onverstandig is dat het lokale SAC bestuur het in haar ééntje doet. Mocht jou locatie geen externe drank toelaten op de kroeg of niemand van het bestuur alcohol drinken? Bespreek dit van te voren met de kroeg dat er een uitzondering voor recipiëren gemaakt kan worden, geef dit van te voren in de uitnodiging aan of bedenk een manier om hier mee om te gaan, maar bied wel gelegenheid voor een momentje aan SAC besturen om te kunnen recipiëren. Er is niks zo onbeschoft als geen tijd te maken voor iemand die speciaal naar jouw dies is gekomen om je te feliciteren met een cadeau. Ik ben bijvoorbeeld nadat terplekke bleek dat de kroeg niet wilde dat er gerecipieerd werd, na de dies nog buiten op straat wezen recipiëren met bijna het voltallige bestuur van die SAC. Ideaal was het niet, maar beter dan niet. Een andere traditie waar je als niet bestuur ook aan mee kan  doen is het brassen van de vlag. Niks straalt meer trots voor je vereniging uit als een vlag, als je die als bestuur dan kwijt bent heb je er veel voor over om het terug te krijgen. Bij brassen is het de bedoeling om de vlag van de SAC, naar buiten te krijgen. Als dat je lukt is al het gestoei voorbij en mag je de vlag meenemen op voorwaarde dat je de dag daarna een brasbrief stuurt met een leuke opdracht voor het bestuur om de vlag terug te verdienen. Hang het niet bijvoorbeeld boven in gordijnrails die niet kapot mag, stop het in je onderbroek of maak het onmogelijk. SACers gaan heel ruig te keer voor de vlag en als de vlag onbrasbaar is verzinnen ze andere dingen om te brassen zoals bestuurders zelf, mascottes of ontvangen cadeaus. 

door Thomas van der Tooren

“Een DIES vierende SAC”

door Daphne Schoenmakers