NSAC C3+ Zomer 2025: inschrijvingen zijn open tot 16 februari!
Alvast een update over wat je van het 2025 cursus jaar kan verwachten: dit jaar willen wij de C3-cursus aantrekkelijker maken voor cursisten die de C2 hebben afgerond. Onder andere zou er meer focus liggen op ijs en mixed en vooral veel te leren van de ervaringen van de gidsen. C3 zou niet meer als een optionele cursus gezien moeten worden, maar als een logisch vervolg om nog beter zelfstandig te kunnen alpineren in moeilijk terrein.
C3+, wat is dat?
Voorheen organiseerde de NSAC een C3 welness, die zich onderscheidde van een NKBV C3 door een intensiever voorprogramma te hebben en na de cursus nog een tochten week te houden (onder begeleiding). We hebben de C3 tegenwoordig samengevoegd met de C3 welness onder de naam C3+ om het onderscheid met NKBV cursussen aan te geven. Ten opzichte van de ‘oude’ welness is er weer een grotere voorbereiding, maar de tochten week daarna moeten jullie zelf organiseren 🙂
Door met een gemotiveerde groep mensen op stap te gaan en een uitgebreidere voorbereiding, kunnen in de zomer tijdens de cursus meer en moeilijkere tochten gemaakt worden dan welke andere cursus dan ook. Zelfs na C2+ is dit avontuur zeker de moeite waard! Heb je ambitie om Alpien Instructeur te worden? Ook dan is C3+ een waardevolle opstap.
Tijdens C3+ zal de focus liggen op een verdere uitbreiding van de technieken en het maken van lastigere, technische tochten. Dit betekent dat er van de cursisten meer verlangd wordt dan bij een reguliere cursus. Net als bij C2+ wordt er verwacht dat je deelneemt aan het voorbereidingsweekend. Het gaat hier onder andere om het op niveau krijgen van je touwtechnieken en klimvaardigheid. Er zal een grote hoeveelheid doorzettingsvermogen nodig zijn, omdat het gaat om een intensief programma dat – zeker in het begin – behoorlijk zwaar kan zijn.
Het uiteindelijke doel ligt in de zomer: dan zullen er een week lang Alpine tochten gemaakt worden onder leiding van gidsen en/of Alpien Instructeurs
Doel van de cursus
De NSAC streeft ernaar dat de cursist aan het einde van de cursus de volgende punten minimaal beheerst. De precieze invulling van de cursus valt van te voren niet te bepalen door onzekere factoren als het weer en het niveau en de conditie van de cursisten aan het begin van de cursus. Ook is er bij de C3+ veel ruimte om te werken naar eigen wensen.
- De alpine technieken geleerd bij de C2 soepel en efficient toepassen.
- Meer ervaring op doen in sneeuw en ijs terrein.
- Zoveel mogelijk klimmeters maken in alpien terrein onder begeleiding van gidsen
- Alle leerstof die je in Nederland al kunt beheersen niet in de Alpen te hoeven oefenen
- Het leren kennen van nieuwe tochtgenoten
- Kweekvijver zijn voor potentieel kader
- Verhogen van de veiligheid
- Uitdaging bieden
Ingangseisen
- Je bent actief SAC-lid, i.e. je hebt dit jaar contributie betaald aan één van 14 SAC’s die onderdeel uitmaken van de NSAC
- Je hebt een licht gevorderden cursus (C2+) met goed gevolg doorlopen of hebt gelijkwaardige ervaring en kunt dit aantonen.
Selectiecriteria
Te demonstreren voorafgaand aan de selectiedag:
- Goede conditie (lengtemeters) – je kunt 20km wandelen met 10kg bepakking binnen 5 uur. Daarnaast kun je 7,5km hardlopen binnen 45 minuten OF 50km fietsen binnen 2 uur.
Wordt op de selectiedag getoetst:
- Goede conditie (hoogtemeters) – Je kunt in makkelijk terrein 500 hoogtemeters per uur maken.
- Klimniveau – je kunt 5b voorklimmen in België.
- Klimstatus – je beschikt over je OV multi-pitchbewijs of hebt gelijkwaardige ervaring.
- Touwvaardigheid – je kunt je inbinden aan gletsjertouw, inbinden volgens verkorttouwtechniek, standplaatsen bouwen, touwtransport, zekeren met hms, abseilen en direct inbinden
- Reddingstechnieken – je beheerst de Münchhausen-techniek, Seilrolle-flaschenzug, kunt een halve mastworp afbinden, de seilrolle op een gletjser uitvoeren en prusikken
- Knopen – je kent de achtknoop, gestoken acht, halve mastworp, hele mastworp, prusikknoop, gestoken prusik en de gardaknoop
Selectieprocedure
Voorafgaand aan de selectiedag wordt een voorselectie gemaakt om de druk op de dag zelf te verlagen. De NSAC controleert of je voldoet aan de ingangseisen en aan de twee conditie eisen voor het maken van lengtemeters:
1) De cursist kan 7,5km hardlopen binnen 45 minuten OF 50km fietsen binnen 2 uur. Hiertussen mag vrij gekozen worden.
2) De cursist is in staat om binnen 5 uur 20km te wandelen met een rugzak van 10kg.
De conditie eisen zullen getoetst worden aan de hand van Strava opnames. Om deel te mogen nemen aan de kick-off, upload dit tweetal Strava opnames uiterlijk 2 maart 2025 om 23:59 (meer informatie hierover volgt na de inschrijving). Let op: deze Strava recordings mogen niet ouder zijn dan 1 januari 2025.
De selectiedag zal dit jaar plaatsvinden op 22 maart 2025 in Venlo, datum word hier binnenkort hier vermeld. Op deze dag worden de overige selectiecriteria getoetst, zodat iedereen met eenzelfde set basisvaardigheden de cursus instapt. Deelname aan de selectiedag is dus ook verplicht voor iedereen die een C3+ cursus wil volgen.
Veel SACs organiseren één of meerdere cursusmomenten om aspirant alpinisten de touwtechnieken, reddingstechnieken en knopen die je op de selectiedag moet kunnen demonstreren op te frissen. Neem contact op met het bestuur van jouw SAC om te kijken of en wanneer dit wordt georganiseerd. (Let op: er zal streng geselecteerd worden, op conditie én touwvaardigheid)
Data
Selectiedag: 22 maart 2025, in Venlo. Na sluiting van de inschrijving krijg je meer informatie over de indeling van deze dag.
Voorbereidingsweekend: Na de eerste selectiedag volgt er een voorbereidingsweekend met alle C3+ cursisten. Deze zal geduurend een weekend in april plaatsvinden, datum word snel vermeld.
Cursus: Alle cursussen worden gegeven tussen begin juli t/m eind augustus. De C3+ duurt 7 dagen (6 overnachtingen). In het inschrijfformulier kun je je voorkeursweken opgeven. Als je wordt geselecteerd voor een cursus doen we ons best je in één van je voorkeursweken in te delen, maar we kunnen dit niet garanderen. Daarnaast streven we bij het maken van de indeling naar intersaciale cursusgroepen. De ZP-commissie streeft ernaar om de indeling eind april of begin mei bekend te maken, zodat je de rest van je zomervakantie kunt plannen.
Kosten
De kosten voor de C3+ in 2025 bedragen €850. Dit bedrag dekt alleen de kosten van voorbereiding en gidsen. Dit betekent dat de week uiteindelijk meer geld kost dan dit. De invulling van de cursus en daarmee ook de prijs wordt bepaald door de deelnemers zelf.
Tot slot
Voor C2+ en C3+ vindt de selectie niet op één dag plaats, maar verspreid over meerdere momenten. Na afloop van de selectiedag krijgt iedereen die door de eerste selectie heen komt een persoonlijk advies met bijbehorende inspanningsverplichting. Deze worden op het voorbereidingsweekend weer getoetst. Het niet naleven hiervan kan alsnog leiden tot ontzegging van verdere deelname. Na sluiting van de inschrijvingen krijgen alle ingeschreven deelnemers bericht over het programma.
Inschrijven
Schrijf je HIER in!
Inschrijven voor de alpiene gevorderden cursus (C3+) openen op 6 januari 2025!
De inschrijvingen sluiten op 16 februari 2025 23:59
Meer informatie
Voor meer informatie kun je mailen naar zp@nsac.alpenclub.nl. Ook het NKBV Kenniscentrum kan je wellicht verder helpen. Voor het benodigde materiaal, zie de NSAC ZP Paklijst.
Let op: Wij raden cursisten aan om een annuleringsverzekering af te sluiten! Wees hier tijdig mee!