Alternatief programma WP 2021

English below

Door het negatieve reisadvies dat tot en met halverwege Maart zal gelden hebben we helaas de ijsklimcursus en het winterchalet af moeten zeggen. Omdat er net is begonnen met het toedienen van een vaccin is er goede hoop dat een paar maanden later wel weer het een en ander mogelijk zal zijn in de alpen. Daarom is besloten om een alternatief programma te organiseren van 24-30 April. Gedurende deze week zullen er skitouren worden gemaakt op het Konkordiaplatz. In groepjes van 3 tot 4 deelnemers ga je met een instructeur op pad en zoveel mogelijk zelfstandige keuzes maken met veel ruimte voor het maken van fouten (Zolang het veilig blijft).

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee niveaus:

• Groep 1: minimaal T1 met positief advies of vergelijkbaar, skiniveau minimaal soepel rode piste. En dit betekent dan echt soepel, mooi parallel, ook op een ijsplaat.
  • Groep 2: T2 met positief advies afgerond of vergelijkbare ervaring, goed kunnen skiën (zwarte piste soepel af skiën, off-piste tot 40 graden)
  • Voor allen: geacclimatiseerd, goede conditie (tochten kunnen 7 tot 9 u op een dag zijn en is vergelijkbaar met 15km aan één stuk hardlopen), basis alpine vaardigheden, C1 met succes afgerond of vergelijkbare ervaring.

Helaas is dit dus alleen toegankelijk voor mensen met al eerdere toerski ervaring. Voor de mensen die dit nog niet hebben moet er helaas tot volgend jaar worden gewacht.

De cursussen zullen anders dan anders zijn omdat we een week lang over het (Of is het nou de?) Konkordiaplatz gaan rondrennen en dus ook in hutten zullen slapen. Als directe consequentie heeft dit dat de cursusprijs iets duurder zal zijn dan normaal. Reken op 650 euro, maar dit kan nog veranderen. Dit zou geen probleem moeten zijn aangezien je toch geen geld kan uitgeven door de lockdown 😛

Mocht je nog niet overgehaald zijn, dan hier een voorbeeldprogramma van de week:

• Dag 1 (za 24 april): 10.00u rendez vous Kleine Scheidegg/Lauterbrunnen, trein naar Jungfraujoch (3463m), Louwihorn (3779m), afdalen Konkordiahütte (2850m)
  • Dag 2: Trugberg (3933m), groep 1 normalweg terug, groep 2 door couloir (45grad) naar Konkordiahütte
  • Dag 3: Grünneghorn (3860m) – Grünhornlücke – Finsteraarhornhütte (3048m)
  • Dag 4: Fiescherhorn (4049m) en retour Finsteraarhornhütte
  • Dag 5: groep 1 Grosses Wannenhorn (3908m) en groep 2 Finsteraarhorn (4274m) retour Finsteraarhornhütte
  • Dag 6: Hollandiahütte (3158m) en Spaltenrettung
  • Dag 7: groep 1, Ebenefluh (3962m) en afdalen Langgletsjer, groep 2: Mittaghorn (3892m) en afdalen Anegletsjer (50grad), beide tot Fafleralp/Blatten en eine cursus

Mocht je naar aanleiding van dit verhaal interesse hebben gekregen, stuur dan een mailtje naar wp@nsac.alpenclub.nl Dan zetten wij je op de lijst van geïnteresseerden en krijg je over een paar weken meer informatie toegestuurd.

Disclaimer 1: Dit is een zwaardere cursus dan gangbaar voor het winterprogramma. Je blijft de gehele week op grote hoogte en maakt lange dagen met veel hoogtemeters. Zorg dus echt dat je conditie op peil is! Anders ga je niet alles uit de week kunnen halen.

Disclaimer 2: Splitboarders zijn welkom, maar kunnen alleen in groep 1 aansluiten en zullen nog meer op hun conditie en uithoudingsvermogen moeten letten. Splitboarden is in de regel net een tikkie minder efficiënt dan skiën en dat zal je moeten compenseren. Mocht je er nou echt van overtuigd zijn dat je wel in groep 2 mee kan, dan mag je zeker een poging wagen om de instructeurs te overtuigen.

Disclaimer 3: De mogelijkheden blijven afhankelijk van de situatie omtrent corona. De cursussen zullen de maatregelen volgen en als er bijvoorbeeld een negatief reisadvies is zal het geheel niet door kunnen gaan.

English:

There will be an alternative programm for the NSAC winter programm from 24-30 april. This will be in the Berner Oberland where we will skitour around the konkordiaplatz in groups of 3-4 participants with one instructor. There will be two levels:

• Lever 1: At least completed a T1 with a positive advice or comparable experience. You need to be able to ski a red slope in all conditions with very good technique
  • Level 2: At least completed a T2 with a positive advice or comparable experience. You need to be able to ski black slopes in all conditions with very good technique and off-piste up to 40 degrees.
  • For all groups: You need to be acclimatized and have a good endurance. days will be 7 to 9 hours long and are comparable to running for 15 kilometers. Furthermore you must have completed a C1 (Summer alpine course) with succes or need comparable experience.

The course will cost roughly 650 euro’s, but this is only an indication and might vary slightly. For an indication of what the programm might look like, see above.

If you are interested, send and email to wp@nsac.alpenclub.nl and we will make sure that you get all the information that you need.

disclaimer: Splitboarders are welcome but only in group 1 and your endurance has to be next level due to the fact that splitboarding is slightly less efficient. If you think that you can join level 2 groups, you will have to maken a convincing argument to the instructors.

Disclaimer 2: The possibilities to organize this alternative programm rise and fall with the corona measures in April. If for example there still is a negative travel advice, we will have to cancel.